Jak wybrać dobry opiekacz do zapiekanek?

2020-12-22

Któż z nas nie lubi zapiekanek? Są pyszne, chrupiące i świetnie zaspokajają głód. Opiekacz do zapiekanek to urządzenie, które doskonale sprawdza się w różnego rodzaju punktach i lokalach gastronomicznych. Sprawdź, na jakie aspekty zwrócić uwagę przy wyborze tego sprzętu!

Jak wybrać dobry opiekacz do zapiekanek?

1. Rodzaje opiekaczy do zapiekanek
2. Jaki opiekacz do zapiekanek wybrać?
3. Kiedy warto wybrać opiekacz kwarcowy?
4. Piec konwekcyjny – kiedy sprawdzi się najlepiej?
5. Czy warto kupić opiekacz do zapiekanek?

Profesjonalny opiekacz do zapiekanek stanowi istotny element wyposażenia różnego rodzaju lokali gastronomicznych. Przed zakupem opiekacza warto dowiedzieć się, jak wybrać sprzęt, który najlepiej sprawdzi się w danym lokalu. Jeżeli szukasz dobrego opiekacza lub pieca do zapiekanek, poniższe wskazówki są właśnie dla Ciebie!

Rodzaje opiekaczy do zapiekanek

Na rynku dostępne są różne rodzaje opiekaczy do zapiekanek, które dobrze sprawdzą się w każdym lokalu gastronomicznym. Można wymienić m.in. opiekacze kwarcowe, które swoje działanie zawdzięczają grzałkom kwarcowym na podczerwień. Warto wybrać opiekacz, w którym grzałki kwarcowe są umieszczone zarówno na górze, jak i na dole komory. Dzięki temu przyrządzane potrawy będą podgrzewały się szybciej. Opiekacz kwarcowy sprawdzi się świetnie do przygotowywania kanapek i zapiekanek. Jednak jeżeli chcesz wykorzystywać urządzenie również do przyrządzania innych potraw, zdecyduj się na piec do zapiekanek konwekcyjny. Takie urządzenie dobrze nadaje się nie tylko do zapiekanek, ale także m.in. do pieczenia mięs.

Jaki opiekacz do zapiekanek wybrać?

Planując zakup opiekacza zastanów się, jaki rodzaj urządzenia najlepiej się sprawdzi w Twoim lokalu gastronomicznym: opiekacz kwarcowy czy konwekcyjny piec do zapiekanek. Możesz także wybierać pomiędzy opiekaczem jedno- a dwukomorowym. Opiekacz dwukomorowy jest bardziej wydajny – można podgrzewać w nim większą ilość potraw jednocześnie. Warto również przyjrzeć się takim parametrom jak wielkość opiekacza, wymiary komór oraz odległość między półkami. Dzięki temu idealnie dopasujesz urządzenie do potrzeb własnego punktu gastronomicznego. W lokalach gastronomicznych liczy się szybkość podawania posiłków, dlatego koniecznie zwróć uwagę na to, czy wybrany opiekacz do zapiekanek ma możliwość rozgrzewania się w krótkim czasie. Dzięki temu Twoi goście nie będą musieli zbyt długo czekać na zamówione dania. Kolejny ważny czynnik to moc urządzenia. Im większa moc opiekacza, tym bardziej jest on wydajny.

Kiedy warto wybrać opiekacz kwarcowy?

Jeżeli chcesz wyposażyć Twój lokal gastronomiczny w urządzenie, które będzie wykorzystywane przede wszystkim do przyrządzania zapiekanek i kanapek oraz szybkiego podgrzewania potraw, zdecyduj się na opiekacz kwarcowy. Znajdzie on zastosowanie w miejscach, w których serwowane są potrawy typu fast-food, a także wszędzie tam, gdzie podawane są na ciepło różnego rodzaju dania (również te zdrowe i dietetyczne). Opiekacz do zapiekanek idealnie sprawdzi się w barach, małych punktach gastronomicznych, a także na stacjach benzynowych. Tego typu sprzęt jest również bardzo popularny w hotelach czy zakładach pracy. Znajduje zastosowanie w każdym miejscu, gdzie istnieje potrzeba szybkiego podgrzania i podania posiłków. To świetny wybór dla właścicieli małych lokali - opiekacz kwarcowy zajmuje zdecydowanie mniej miejsca niż konwekcyjny piec do zapiekanek. Na rynku dostępne są różne modele opiekaczy, dzięki czemu możesz idealnie dopasować sprzęt do potrzeb Twojego biznesu gastronomicznego.

Piec konwekcyjny – kiedy sprawdzi się najlepiej?

Konwekcyjny piec do zapiekanek zawdzięcza swoje działanie zjawisku konwekcji, czyli wprowadzeniu w ruch ciepłego powietrza. Urządzenie jest wyposażone w wentylator, który rozprowadza ciepło równomiernie po całej komorze pieca. Dzięki temu proces przygotowywania potraw przebiega dużo sprawniej. Dlatego taki model pieca świetnie sprawdzi się w każdym lokalu gastronomicznym, gdzie przyrządza się różnego rodzaju potrawy. To najlepsze rozwiązanie dla wszystkich dużych punktów gastronomicznych. Piec konwekcyjny doskonale nadaje się nie tylko do produkcji zapiekanek, ale jest idealny także do pieczenia warzyw, mięsa, ciast i ciasteczek. 

Czy warto kupić opiekacz do zapiekanek?

Opiekacz do zapiekanek to urządzenie, które z pewnością przyda się w każdym lokalu gastronomicznym. Planując zakup urządzenia, zwracaj uwagę na sprzęt wysokiej jakości, wykonany z wysokogatunkowych, wytrzymałych materiałów. Dokładnie przyjrzyj się również parametrom opiekacza. Pozwoli Ci to na doskonałe dopasowanie urządzenia do potrzeb Twojego punktu gastronomicznego. Dobry opiekacz może służyć Ci nawet przez wiele lat, dlatego warto wybrać opiekacz do zapiekanek od sprawdzonego producenta.

Profesjonalne opiekacze i piece do zapiekanek to sprzęty, które idealnie sprawdzą się w każdym punkcie gastronomicznym. Dzięki dużej ilości modeli dostępnych na rynku, możesz zdecydować się na zakup urządzenia, które będzie najlepiej odpowiadało Twoim oczekiwaniom. Powyższe wskazówki z pewnością ułatwią Ci wybór wysokiej jakości sprzętu, który będzie służył Ci przez lata!


opiekacz do zapiekanek


piec do zapiekanek


Artykuł sponsorowany

powrót