Kuchnia gastronomiczna do restauracji - jak wybrać najlepszą?
2020-11-03
Kuchnia gastronomiczna to podstawowy sprzęt w każdej restauracji. Nie da się przygotowywać dużej ilości potraw jednocześnie, dysponując jedynie tradycyjną, czteropalnikową kuchenką, dlatego restauratorzy stawiają na modele dedykowane zakładom gastronomicznym, nastawionym na obsługę klienta masowego.
1. Kuchnia gazowa gastronomiczna, a może model indukcyjny?
2. Kuchnia gastronomiczna a ilość palników
3. Nie zapominajmy o jakości wykonania
Wybierając kuchnię gastronomiczną trzeba wziąć pod uwagę kilka kwestii, związanych nie tylko z samym urządzeniem, ale również warunkami, jakie panują w lokalu. Liczy się wytrzymałość i funkcjonalność kuchenki, a także jej dopasowanie do miejsca, w którym ma być zainstalowana.
Kuchnia gazowa gastronomiczna, a może model indukcyjny?
Najpopularniejszym urządzeniem tego typu, wykorzystywanym w restauracjach, jest kuchnia gazowa gastronomiczna. Pomimo tego, że wymaga podłączenia do instalacji gazowej, której niejednokrotnie brakuje już w nowo powstałych lokalach usługowych, cieszy się ogromnym zainteresowaniem ze względu na koszt użytkowania. Gotowanie na gazie wciąż pozostaje najtańszą opcją. Kuchnie dla gastronomii nie są jednak jedynie gazowe - można też kupić model elektryczny lub indukcyjny. Te pierwsze są doskonale znane i używane głównie w lokalach, w których brakuje instalacji gazowej. Natomiast te drugie stanowią opcję stosunkowo nową, ale wartą uwagi. Gotowanie na indukcji jest szybkie, a przy tym bezpieczne. Może jednak generować wysokie koszty, związane z użyciem energii elektrycznej. Wybierając odpowiednią kuchnię gastronomiczną warto wziąć pod uwagę fakt, czy w lokalu znajduje się możliwość podłączenia modelu gazowego, i która z dostępnych opcji będzie jednocześnie wygodna i tania w użyciu.
Kuchnia gastronomiczna a ilość palników
Podobnie jak w przypadku kuchenek do użytku domowego, również kuchnie gastronomiczne są wyposażone głównie w cztery palniki. Taka kuchenka to optymalny wybór, jednak do niektórych restauracji nie jest wystarczająca. Wówczas warto zainwestować w model sześciopalnikowy, a więc znacznie większy, na którym wygodnie można przygotowywać wiele potraw jednocześnie. Ilość palników, a więc i powierzchni kuchenki, powinna być dostosowana do wielkości restauracji i ilości gości, jaka się przez nią przewija każdego dnia. W niewielkich lokalach lub barach, niekiedy wystarczająca jest kuchenka z jedynie dwoma palnikami.
Większe miejsca wybierają zwykle kuchnie sześciopalnikowe lub dwie kuchenki czteropalnikowe. Rozwiązaniem cieszącym się popularnością się kuchnie gastronomiczne indukcyjne ze zmienną wielkością pól grzewczych. Kuchenki te pozwalają dostosować wielkość tego pola do aktualnych potrzeb. Jeśli nie wiesz, jaką kuchenkę wybrać do swojego lokalu, zobacz produkty polecane przez specjalistów i zainspiruj się ich poradami.
Nie zapominajmy o jakości wykonania
Kuchnia gastronomiczna to urządzenie, które pracuje w restauracji niemal non stop, dlatego dla jego funkcjonalności ogromne znaczenie ma jakość wykonania i użytych do niego materiałów. Jednym z najpopularniejszych i jednocześnie najczęściej wykorzystywanych materiałów, jest stal nierdzewna. Cechuje się ona bardzo dużą odpornością na zniszczenia i wytrzymałością, dzięki czemu wykonanych z niej urządzeń można bezpiecznie używać w lokalach gastronomicznych. Tego typu kuchenki są też łatwe w utrzymaniu w czystości - na powierzchniach ze stali nierdzewnej można używać różnych środków chemicznych, które nie uszkadzają powłoki kuchenki, a jednocześnie zapewniają jej higieniczną czystość.
Artykuł sponsorowany